360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Archivace vína se nehodí pro každou lahev

korky lahví vína

Láká vás vlastní sklípek plný lahodného vína, které zde nerušeně zraje a čeká na tu nejlepší příležitost, kdy se předvést v plné kráse, vůni a chuti? Pak vězte, že byste výběru vína k archivaci měli věnovat nemalou pozornost. Hned vám prozradíme proč.

Na archivní vína jsme experti, a proto si u nás můžete přečíst článek nejen o tom, jak víno archivovat, ale také kdy vlastně archivní víno otevřít. Dnes se podíváme blíže na to, proč se některá vína k archivaci nehodí a naopak.

V archivní vína dozrají jen vína s potenciálem. Co to znamená?

Zastřešující a trochu tajuplný pojem „potenciál vína k archivaci“ v sobě skrývá soubor charakteristik, který dokážou nejlépe posoudit zejména odborníci. Ani jako případný laik se však nemusíte bát, že byste nebyli schopni se ty nejdůležitější zásady naučit.

Na druhou stranu je nutno říct, že ač si vše pečlivě nastudujte, může se stát, že se v některých případech úplně netrefíte a víno svůj potenciál nepromění. Ve hře je totiž vícero faktorů, které se musejí ve víně sejít. Čím více jich vychytáte, tím lépe, a k tomu už je přece jen třeba více nácviku a praxe.

Archivní víno není skromné, proto musí mít z čeho brát

Při výběru vhodného vína k archivaci vám jako první může napovědět etiketa či přesněji řečeno analytické údaje, které se na ní nacházejí. Pokud chcete snadnou radu, jak je číst, dá se zjednodušeně říct, že čím větší obsah:

  • bezcukerného extraktu
  • kyselin
  • alkoholu či cukru
  • a volné kyseliny siřičité

tím lépe. Zrání vína je totiž v podstatě výsledkem chemických reakcí, které mění jeho vlastnosti. A právě výše uvedené složky přispívají k tomu, aby vše proběhlo, jak má. Aby se víno, jak říkají vinaři, zakulatilo.

Z některých odrůd nebo ročníků archivní víno neuděláte

Z výše uvedeného důvodu se některé odrůdy k archivaci zkrátka nehodí. Jsou to právě ty s nižším obsahem kyselin a extraktu nebo aromatické odrůdy, které si nejlépe vychutnáte mladé a svěží.

Z bílého vína jmenujme například Muškát moravský nebo Müller Thurgau, z červených pak není vhodný Modrý Portugal. S potenciálem ke zrání můžete naopak počítat u odrůd Pinot Gris, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese a další podobné.

Dalším vodítkem může být konkrétní ročník. Klimatické podmínky mají na kvalitu vína nemalý vliv a určují, zda bude vhodné k rychlé konzumaci, nebo se vyplatí si na něj několik let počkat.

vína v regálech

Pokud bylo víno k archivaci předurčeno již při výrobě, máte vyhráno!

Nebudeme vám nic nalhávat a jako téměř poslední jsme si nechali radu vlastně nejdůležitější. Vína, se kterými se běžně setkáte na trhu, jsou primárně určena k rychlé spotřebě (do jednoho roku). Nedělá je to méně kvalitními, ale k archivaci, zejména střednědobé nebo dlouhodobé, nejsou vhodná.

Vinař nebo znalec vín vám pomůže také vyladit další parametry a doporučí vám vína určená k archivaci v souladu se svými zkušenostmi. Ty jsou totiž nenahraditelné.

Už jen několik tipů a archivace vína může začít

Na úplný závěr přinášíme ještě několik univerzálních tipů, které platí skrz naskrz výše uvedeným. Potvrzují, že úspěšná archivace vína nezačíná ve sklepě, ale daleko dříve…

  • Čím vyšší jakostní statut vína, tím lépe. Vína nižší kvality nejsou k archivaci vůbec vhodná.
  • Červená vína se díky vyššímu obsahu tříslovin hodí k archivaci více než bílá. U bílých vín rozhoduje množství cukru a jeho poměr s kyselinami.
  • Růžová vína jsou celkem diskutabilní. Bývají často podceňována a za účelem archivace přehlížena. Výjimky ale potvrzují pravidlo a najdete i rosé, které krásně dozraje.
  • K archivaci vybírejte jen lahve s nepoškozeným, kvalitním korkem. Ani tak se ale pravděpodobně nevyhnete tomu, že některé z archivovaných vín podlehne korkovitosti. Proto se doporučuje archivovat více lahví stejné šarže.
  • Napovědět vám může velikost lahve. Vinaři volí pro vína určená k archivaci objem až 1,5 litru, protože právě větší objem má na zrání vína pozitivní vliv.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli