Brunello di Montalcino krade srdce. Víte proč?

Drazí výletníci, právě jste přicestovali do jednoho z nejoblíbenějších míst Itálie. Do vinařského srdce Itálie – Toskánska. Místo úchvatných památek nabízí i úchvatné víno. Je libo sklenku červeného?

Zhruba 80 km od Florencie se nachází malebná lokace zvaná Montalcino, ležící v údolí Val di Clava. Kopcovitá oblast, jejíž centrum je opevněno středověkými hradbami, nenabízí jenom jednu sklenku vína. Nabízí mnoho vinic, ze kterých Brunello di Montalcino, nebo chcete-li zkráceně Bruno, pochází.

Kvalita má svou cenu

V roce 1980 bylo Brunello di Montalcino společně s vínem Barolo zařazeno mezi první vína v nejprestižnější italské kategorii DOCG. Cena se logicky odvíjí od kvality a Brunello bývá označováno jako jedno z nejdražších a nejlepších červených vín Toskánska.

Specifickým znakem tohoto vína je, že se vyrábí výhradně v okolí městečka Montalcino. A víte, že Toskánsko patří mezi první tři nejoblíbenější vinařské regiony? Toskánsko je zkrátka výhra. Ukradne vám srdce nejen chutí vína, ale i okolní scenérií.

Sangiovese – nejoblíbenější odrůda

Toskánská vesnice Montalcino, rozprostírající se na kopci, je proslulá odrůdou Sangiovese. U Brunella se používá jedině tato ručně sbíraná odrůda a zařazením do kategorie DOCG garantuje její stoprocentní zastoupení. Modř bobulí, která obepíná vinice až k samotnému nebi, je známá již od středověku. Ale k prvním modernizacím došlo mnohem později.

Není to jenom Brunello, které se pyšní odrůdou Sangiovese. Varianty této odrůdy se používají jako základ dalších červených italských vín, kupříkladu i jednoho významného italského skvostu – vína Chianti. (tady link na chianti)

Zajímavostí je, že víno dozrává o týden dříve, než kupříkladu Chianti, které se nachází nedaleko. V Montalcinu totiž panuje jedno z nejteplejších a nejsušších klima z celého Toskánska.

Dvě jména, jedno slavné víno

S Brunellem di Montalcinem se pojí dvě jména – Clemente Santi – toskánský farmář a jeho vnuk Ferruccio Biondi-Santi. Nejprve je to onen farmář, který izoloval odrůdu Sangiovese a vypěstoval jednoodrůdové víno a zkrátil dobu jeho zrání. Nejdříve se to totiž mělo tak, že v dubových nádobách zrálo přes deset let. Na dnešní parametry je to nepředstavitelná doba. Jeho vnuk byl zase prvním, který roku 1888 uvedl na trh moderní verzi tohoto vína.

Ochutnáte nejdříve za 4-5 let

V nynější době víno dozrává ve velkých sudech ze slavonského dubu mnohem kratší dobu. Do prodeje se dostává nejčastěji do 5 let po sklizni.

Ideálně podtrhne chuť pečeného či grilovaného červeného masa a vytvoří luxusní gurmánskou romanci. Chuťově dospěje Brunello nejlépe v archivu, kde může poležet dalších 5 až 10 let.

Mladší, ale také charizmatické víno Rosso di Montalcino, se oproti Brunellu může prodávat již 1 rok po sklizni.

Ať už jste odborník, nebo začínající degustátor vín, doporučujeme poznat krásy Toskánska na vlastní kůži a užít si tamní sklípky a přírodu. Než ale naplánujete cestu, sáhněte mezitím do našeho archívu vín Brunello di Montalcino.

Brunello di Montalcino krade srdce. Víte proč?