360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Certifikáty udržitelnosti pro vína: Na jaké můžete v Česku narazit?

police s víny v řadě

Udržitelnost. Čím dál častěji skloňovaný pojem. V oblasti pěstování vína označuje obhospodařování půdy v souladu s přírodou. Také může označovat, že se při výrobě vinaři snaží méně plýtvat surovinami. V České republice existuje několik certifikátů udržitelnosti, které vinařství mohou získat. 

Certifikáty udržitelnosti v České republice 

Česko používá několik vlastních certifikací. Které to jsou? 

Certifikát Integrované produkce hroznů a vína 

Tento certifikát uděluje Svaz Integrované produkce pouze v případě, že všechny postupy, které se na vinicích i při výrobě vína používají, odpovídají přesně stanoveným kritériím. Cílem je minimalizovat použití hnojiv, pesticidů a fosilní energie. Jestli jsou kritéria vinaři dodržována, kontrolují vinařští odborníci.  

Produkt ekologického zemědělství 

Pokud je víno, které se vyrobilo v České republice, bio, musí být označené národním logem, takzvanou biozebrou s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. Současně musí nést i logo evropského certifikátu EU Organic. Takové víno musí obsahovat jen přírodní aditiva a minimum siřičitanů. Hrozny musí být organicky pěstované, tedy bez chemikálií. 

Biodynamický certifikát Demeter

Demeter je ochranná známka (při splnění přísnějších kritérií i certifikát), která označuje produkty biodynamického zemědělství. Co je to biodynamické zemědělství? Jedná se o alternativní způsob hospodaření, který popsal Rakušan Rudolf Steiner. Princip tohoto hospodaření závisí na vlivu Měsíce, planet nebo hvězd umístěných ve zvěrokruhu. Biodynamické zemědělství se rozvinulo právě díky organizaci Demeter.

Biodynamický certifikát Biodyvin

S biodynamickým zemědělstvím je spojena i další certifikace, a to Biodyvin. Založena byla 1995 na popud mezinárodního sdružení vinařů Syndicat International des Vignerons en Culture Biodynamique. Pokud na lahvi vína objevíte logo Biodyvin, jedná se o víno, jehož hrozny byly vypěstovány ekologicky a biodynamicky.

Víno originální certifikace (VOC) 

Takto certifikovaná vína jsou vyrobená z hroznů, které pochází pouze z předem určených vinic. Vybrané vinice se rozkládají ve schválených polohách daného regionu. Proč je výběr tak přísný? Dané polohy se totiž pyšní originálním půdním složením, které dodává vínům jedinečné vlastnosti. O tom, zda víno splní certifikaci, rozhodují sami vinaři, členové sdružení VOC. Víno originální certifikace najdete i v naší nabídce českých vín – konkrétně mezi víny od moravského vinařství Vaněk.  

Jak zjistíte, jestli má víno certifikát? 

Certifikát hledejte na etiketě. Kromě povinných údajů, jako je druh výrobku, obsah alkoholu, původ vína nebo číslo výrobní šarže, které by měla vinná etiketa obsahovat, na ní najdete případně i certifikát.  

Ne vždy ale poznáte udržitelné víno podle etikety. Některá vinařství udržitelným přístupem žijí, ale certifikát si pořizovat nechtějí. Důvodem může být to, že se jedná o administrativně zdlouhavý proces, který se v některých případech musí i opakovat. Proto vám nezbývá nic jiného než se ptát nebo si udržitelná vinařství vyhledat. 

Zajímá vás, co všechno etiketa skrývá? Přečtěte si článek Co vám prozradí vinná etiketa? 

Proč pít udržitelná vína? 

Víno vyrobené udržitelným způsobem poznáte i podle chuti. Někteří vinaři tvrdí, že je jeho chuť plnější a více odráží svůj terroir. Udržitelné víno se vyrábí v souladu s přírodou od samého začátku – od pěstování hroznů přes výrobu až po distribuci. Důležité je, aby celý proces měl minimální dopad na životní prostředí.  

Každé vinařství může chránit přírodu různými způsoby. Ať už je to hnojení jen přírodními hnojivy, zavlažování dešťovou vodou, udržování biodiverzity, nebo používání obnovitelných zdrojů – recyklovaných lahví a recyklovaného papíru na etikety. 

Pokud byste se chtěli o udržitelnosti dozvědět více informací, přečtěte si článek Udržitelnost při výrobě vína: Jak chutná přírodní víno? 

Udržitelná vína najdete i u nás 

Okusit chuť udržitelného vína můžete i prostřednictvím našeho e-shopu. Vinařství Michlovský sází na ekologický přístup a péči o své vinohrady a vína z vinařství Vaněk se pyšní certifikaci VOC.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli