Jak chutná kritika? Jako dobré víno

Když se řekne kritik, většině z nás se vybaví negativní rýpal, kterému se nezdá nic dobré. Pravdou však je, že správná kritika je sice nevděčnou, ale dosti přínosnou disciplínou. V článku si představíme nejuznávanější kritiky ve světě vína.

Pouze pro vybrané

Pokud vinař cítí, že se mu víno opravdu povedlo a chce jít takzvaně s kůží na trh, má k tomu v moderní době spoustu možností. Vzorek může poslat hned do několika institutů renomovaných vinných specialistů a nechat ho rozebrat řadou učených chuťových pohárků. Dané víno u nich posléze může postoupit do veřejných soutěží a soupeřit o proslulost. Mezi vinaři se však najdou i tací, kteří zpochybňují jejich nezávislost a svá vína tam ani neposílají. Níže si představíme ty nejzajímavější z celého světa.

Decanter

Tento uznávaný britský měsíčník ve světě rezonuje hlavně kvůli tomu, že vychází v téměř 90 zemích a byl založen roku 1975. Specializuje se na vína dostupná na britském trhu a i když by se mohlo zdát, že je určen hlavně pro konzumenty, najdeme zde i informace pro samotné vinaře a distributory. Nejvýznamnější událostí pro Decanter jsou Panel tastings, které jednou ročně sdruží tři dvorní experty magazínu, aby sestavili přehled těch nejzajímavějších vín uplynulého roku. Bodové ohodnocení vín je na stupnici do 100 bodů, přičemž plný počet zatím nezískalo žádné víno.

James Suckling

Američan, který zasvětil život vínu a v současné době se specializuje na asijské trhy. Bývalý šéfredaktor proslulého The Wine Spectator společně se svým týmem zásobuje svůj web tím nejlepším, na co při svých četných cestách narazí. Dozvíte se například, jaká vína se pijí v Jižní Koreji, které Bordeaux za to zrovna stojí a na jakou událost se rozhodně jet podívat. Podobně jako ostatní využívá 100 bodový systém a dokonce jsou na světě vína, kterým tento mystický počet bodů udělil.

Robert Parker

Další významné americké jméno rozhodně není žádným nováčkem. Jeho projekt Wine advocate na poli kritiky vína vyčnívá hlavně kvůli svému netradičnímu přístupu ke známkování. Ke klasické škále 100 bodů přidává totiž i písmeno určující vyzrálost vína. Díky tomu si uděláte obrázek, jestli víno ještě nechat poležet nebo jej s chutí otevřít. Další zajímavostí je jeho zaměření i na netradiční trhy jako je Rusko, Tchaj-wan nebo Mexiko. Mimo vína se věnuje i hodnocení restaurací a gastronomických událostí.

Gambero Rosso

Z prosluněné Itálie pocházející magazín platí za jednoho z nejvýznamnějších udavatelů evropských vinných trendů. Nejvíce tomu tak je v zemích, kde o víně ještě není tak silné povědomí a konzumenti se řídí právě doporučeními velkých průvodců. Jedním z takových je i „vinná bible“, Guida Vini d’Italia kterou tento italský magazín každoročně vydává a ve které se ohlédne za nejlepšími italskými víny roku. Na rozdíl od jiných magazínů, Gambero Rosso jde na hodnocení vín kreativněji a označuje je symboly sklenic. Jednu sklenici získá víno dobré, dvě velmi dobré a tři excelentní. Tomuto nejvyššímu ohodnocení se říká Tre Bicchieri a takto označená vína by rozhodně neměla uniknout žádnému správnému gurmetovi.

Gilbert & Gaillard

Když v roce 1989 pánové Philippe Gaillard a François Gilbert tuto společnost zakládali, asi stěží si dokázali představit, že dnes budou magazínem o jídle a víně s redaktory po celém světě. S typicky francouzskou grácií a šarmem se věnují věmu, co potěší milovníky dobrých chutí a drží se běžného modelu 100 bodů. Své vinné průvodce vydávají již v devíti jazykových mutacích a distribuují je do 25 zemí. Možná proto, že se jedná o francouzský  magazín, značný důraz se zde klade na snoubení pokrmů s tím správným vínem, takže přesně zjistíte, co se ke které lahvince hodí.

Na závěr snad dodáme, že cesta k poznání toho „vašeho“ vína by měla být individuální a není třeba souhlasit se vším, co se píše v průvodcích.

Jak chutná kritika? Jako dobré víno