Cuvée – výkladní skříň vinařů

Cuvée je označení pro víno, které vzniká mísením několika odrůd. Je to tradiční proces doprovázející výrobu vína po celá staletí. Přesto se můžeme stále setkat s určitou nedůvěrou, která je se scelováním vín spjata. Jak si však ukážeme dále, jako cuvée vznikají i ta nejkvalitnější vína na světě, proto bychom jim měli určitě věnovat pozornost.

 

Cuvée: vinařský um se špetkou alchymie

Termín cuvée (čti kyvé) pochází z Francie, která patří ve scelování vín – neboli kupáži – mezi světové špičky. Možná vás ale překvapí, že si touto metodou projde až polovina celkové vinařské produkce. Případná neznalost může být dána tím, že v České republice nejsme na cuvée tolik zvyklí jako v jiných zemích nebo vůči němu máme stále předsudky.

Pokud jste tedy i vy dosud u vína preferovali odrůdovou jednotnost, vězte, že není důvod, proč se cuvée vyhýbat. Časy, kdy se „sléváním“ vín řešila jejich nízká kvalita až nepoživatelnost, jsou naštěstí pryč.

Cílem kupáže je naopak využití těch nejlepších vlastností z každé odrůdy a vytvoření vína excelentní barvy, vůně i chuti. Mísení může probíhat na úrovni:

  • hroznů,
  • rmutu,
  • moštu
  • nebo již hotových vín.

Obvykle se scelují dvě až tři odrůdy, ale jak se dočtete dále, existují i výjimečné případy, kdy počet odrůd přesahuje číslo deset.

Mísit se mohou také jednotlivé ročníky, nikdy však nedochází k míchání bílých a červených vín za účelem vzniku rosé. Jak jsme si ukázali v článku o výrobě vína, růžové víno vzniká zcela jiným způsobem.

Pokud u kupáže hovoříme doslova o alchymii, není to jen nadsázka. Celý proces vyžaduje spoustu vinařských znalostí a dovedností, a není proto divu, že vybraná cuvée patří k nejdražším vínům na trhu.

 

cuvée

 

Co dokáže cuvée…

Možná vás zajímá, na jakém přesnějším principu scelování vín funguje. Pak vězte, že jeho pomocí lze vyvážit obsah:

  • cukrů a kyselin,
  • alkoholu nebo extraktu.

Znamená to tedy, že výsledný dojem je postaven na potlačení nedostatků a zvýraznění předností jednotlivých partií. Každé vinařství může mít svou jedinečnou recepturu a postup, jak dokonalé rovnováhy dosáhnout. Za konkrétním vínem může stát i rodinné tajemství.

Mezi nejznámějšími příklady kupáže patří:

  • Cabernet Sauvignon a Merlot
  • Rulanda bílá a Ryzlink rýnský
  • Sauvignon Blanc a Veltlínské zelené
  • a mnohé další.

Scelováním vín je proslulá kupříkladu slavná vinařská oblast Bordeaux (nejčastější je zde kupáž odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc). Mísením přesně daných tří odrůd – Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir – vzniká také originální šampaňské víno v Champagne.

Víte, že…

Díky známé písničce vám možná utkvělo v hlavě neméně známé „papežské víno“ Châteauneuf-du-Pape. Napadlo by vás, že ho tvoří až 13 odrůd? To už je opravdu umění hodné jen vinařských mistrů.

Jak vybrat cuvée? Tři tipy na závěr

Pokud jsme vás již dostatečně nalákali, možná teď přemýšlíte, čím se při nákupu cuvée vlastně řídit, abyste případně nebyli zklamáni. Máme pro vás tři osvědčené tipy:

  1. Vybírejte podle oblíbené odrůdy. Pokud vám chutná sama o sobě, je docela možné, že v cuvée, které ji obsahuje, pro sebe objevíte doslova poklad.
  2. Zeptejte se vinaře nebo odborníka, nechte si cuvée doporučit ve vybrané restauraci, ptejte se po něm při řízené degustaci vín.
  3. Sledujte vinařské ceny a ocenění. Pro cuvée se vyhlašují samostatné soutěže nebo kategorie, které vám napoví více.

Přejeme vám při objevování cuvée hodně milých překvapení!

Víte, že…

Opakem cuvée je cépage. Je to pojem, se kterým se možná v praxi tolik nesetkáte, pochází opět z francouzského jazyka a označuje tedy víno vyrobené z jedné odrůdy.

 

Cuvée – výkladní skříň vinařů

Mohlo by vás zajímat...