360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Jak otevřít víno bez vývrtky?

červené a bílé víno

Záludná otázka v nadpisu článku možná už někdy vytanula na mysli i vám. Ocitli jste se na cestách nebo v nečekané situaci ve společnosti dobrého vína, ale bez vývrtky? Je lepší si v tu chvíli nechat zajít chuť, nebo hledat řešení? Posuďte sami…

Nejdříve trocha teorie na úvod. Víno může být kromě korkové zátky uzavřeno ještě několika způsoby. U mladých vín, která jsou určená ke spotřebě do jednoho roku, jsou čím dál populárnější šroubovací uzávěry – například v Austrálii najdete šroubovací uzávěr u 85 % vín.

Variantou, která pochází od zlatých českých ručiček, je vinolok – zátka z českého skla. Setkat se můžete i se zátkou z plastu nebo se zorkem. Zvláštním případem jsou archivní vína, která potřebují dlouho zrát, a tak se k jejich zapečetění používají zátky jen z toho nejkvalitnějšího čistě přírodního korku, vyráběného uznávanými firmami.

Na internetu můžete najít několik rad a návodů, jak si s otevřením vína poradit i bez vývrtky. Aniž bychom vám je doporučovali, připravili jsme pro vás přehled těch nejčastějších.

1. Jak otevřít víno s domácím nářadím

Kleště a šroubek

  • Vezměte šroub a krouživými pohyby ho zavrtejte do korku. Horní část nechte vyčnívat.
  • Uchopte hlavičku šroubu do kleští a zatáhněte. Vytáhnete šroubek rovnou i s celým korkem.

Kladivo a hřebík

  • Hřebík zatlučte pomocí kladiva do korku. Pozor na to, abyste nechali vyčnívat dostatečně velkou část.
  • Popadněte část hřebíku nad korkem a co největší silou zatáhněte.

2. Obujte se do toho a otevřete víno botou

  • Botu si sundejte a položte na zem.
  • Poté do ní postavte víno dnem dolů.
  • Botu i s vínem zvedněte – tak, že budete jednou rukou pevně držet víno a druhou špičku boty.
  • Teď už do toho můžete praštit. Botu nasměrujte podrážkou ke zdi a několikrát s ní silně udeřte.
  • Nárazy do stěny se zátka sama začne vysouvat. Když už je přibližně v polovině cesty, můžete ji chytit prsty a vytáhnout.

3. Jak otevřít víno bez vývrtky: klíčem k úspěchu je klíč

  • Klíč postavte na korek a zavrtejte ho dovnitř. Začněte u okraje láhve a klíč do korku vsunujte směrem ke středu – tak, aby z hrdla netrčel kolmo vzhůru, ale aby byl našikmo.
  • Klíčem začněte kroužit po směru hodinových ručiček. Nejlépe vám to půjde, pokud můžete klíč pevně uchopit za klíčenku, kroužek nebo cokoli dalšího, co je k němu připojené.
  • Krouživé pohyby začnou korek uvolňovat, a vy tak korek vyšroubujete z hrdla ven.

Zatlačit korek dovnitř? Častý, ale špatný způsob, jak otevřít víno

A co zkušenosti z letních festivalů, kdy jsme otevírali víno tak, že jsme korek tupým koncem nějakého předmětu zatlačili dovnitř? Na to u kvalitního vína rychle zapomeňte. Horní strana korku, která byla v kontaktu s okolím, může být zaprášená nebo jiným způsobem znečištěná. Tím, že ji zatlačíte do vína, můžete znehodnotit jeho chuť nebo aroma.

hrdlo lahve a korek

Jak správně otevřít víno

Že se vám výše uvedené zacházení s vínem moc nelíbí? Nám také ne, proto vám doporučujeme používat vždy vývrtku, pákový otvírák nebo specializovaný planžetový otvírák na víno. Poslední jmenovaný se vám bude hodit zejména v případě, že vás na stole čeká archivní víno.

Zatímco klasické vývrtky fungují tak, že se do korku zavrtávají, otvírák s planžetami přichází do styku se zátkou pouze z jejího vnějšku – bez toho, aby ji narušil. Protilehlé planžety se zasunují do prostoru mezi zátkou a lahví a korek se uvolňuje postupným vytahováním.

V následujícím článku Otevřete víno jako profesionál si ukážeme, jak na to. Ani práce s profesionálními nástroji není úplně snadná.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli