Jak uchovávat archivní vína a nepřijít o ně

Víte, že tu pravou jižní Moravu můžete zažít i u sebe doma? Nepotřebujete k tomu kilometry sklepů ani sudy. Archivovat víno je sice věda, ale ne raketová – s trochou snahy to zvládne každý. Víno určené k archivaci navíc může posloužit i jako originální dárek.

Luxusní víno vyžaduje luxusní podmínky

Není divu, že se archivní vína těší takové oblibě. Uzrálé víno je plnější a harmoničtější, došlo u něj k vylepšení chutě, vůně a celkové kvality. A právě proto by byla nesmírná škoda se o tu kvalitu připravit, nemyslíte? Měli byste věnovat pozornost všem podmínkám, které si víno klade. Patří mezi ně optimální teplota a vlhkost, horizontální poloha, stabilita, tma a co nejmenší přísun vzduchu. Přečtěte si 6 jednoduchých pravidel, jak víno správně archivovat.

1. Jak skladovat archivní víno: hlavní roli hraje teplota

Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním zchladíme v ledničce, červené při teplotě do 18°C. Jak je to ale při archivaci? Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10–15 °C. Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že aroma naopak bude až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot – když máte na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, ale teplota je stabilní, zvolte druhou variantu.

2. Archivace vína: jedině na ležáka

Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže nebo do boční přihrádky v ledničce. Co už si ale neuvědomujeme, je, že tím vínu škodíme – v tom nejhorším případě se dokonce může zkazit. Jak je to možné? Na vině je korek. Ten by měl být neustále ponořený – toho dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.

3. Když se archivní víno potká s pachy

Korek má ještě jednu nepěknou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření vína, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína ve sklepě v blízkosti ovoce či zeleniny, protože i jejich vůně může ovlivnit kvalitu vína.

 

 

4. Luxusní víno si potrpí na vlhkost

Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude.

5. Archivace vína si nerozumí s tělocvikem

Při archivaci vína dochází k usazování drobných částeček na dně. Když tedy budete víno neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, částečky se neusadí – místo toho se ve víně rozpustí, a tím ovlivní jeho výslednou chuť. Rozdíl oproti mladým vínům je u archivních kousků i v tom, jak rychle je musíte po otevření vypít. Mladé víno vydrží ještě několik dní po otevření v ledničce. U zralého vína ale pozor – velmi rychle zoxiduje, takže již půl hodiny po otevření můžete začít s degustací a pozorovat, jak se víno v čase mění.

6. Archivní víno patří do tmy

V přechozím odstavci už jste se dozvěděli, že se víno nerado hýbe. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž urychluje proces zrání a oxidace.

Tak, teď už víte, jak víno archivovat. Pojďme se ale podívat na tu nejdůležitější část – jak vůbec víno k archivaci vybrat.

 

Základ archivace vína: jak vybrat to správné víno

Není víno jako víno – ne každé se hodí k archivaci. Která vína můžete bezpečně archivovat?

Napovědět vám může etiketa. Dívejte se po množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší po archivaci bude.

Uniknout by vaší pozornosti neměl ani korek – archivní vína by měla být zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.

O tom, jestli je archivace vína dobrý nápad, vám hodně prozradí i ročník nebo vinařská oblast (o tom, jak půda ovlivňuje víno, si můžete přečíst na našem blogu). Každý ročník i každá půda jsou totiž specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede.

Shrnuto podtrženo: to, které víno se nejlépe hodí k archivaci, je ovlivněno obrovským množstvím faktorů a se 100% jistotou to dokáže určit jedině odborník. Takže pokud nechcete šlápnout vedle, vyberte si víno, které je k archivaci přímo určené. Která vína to jsou?

 

 

Bílá vína:

  • 2015 Mercurey, Premier Cru Classé – tohle luxusní víno pochází z nejslavnější vinařské oblasti na světě – z Burgundska. Jedná se o suché Chardonnay a skvělé je na něm hlavně to, že otevřít ho můžete kdykoli. Vinařství garantuje možnost archivovat ho minimálně 15 let, výborné je ale už teď. Pokud si pořídíte více lahví, můžete postupně sledovat, jak se jeho chuť a aroma v průběhu let mění a vyvíjí.
  • 2016 Soave Runcata, Tenuta di Corte Giacobbe – suché bílé, které je sázka na jistotu – v prestižním katalogu nejlepších italských vín Gambero Rosso získalo nejvyšší ocenění Tre bicchieri. Ve sklepě vydrží ještě minimálně 20 let, takže pokud někdo z vašich blízkých očekává potomka, můžete udělat radost hned dvakrát – rodičům při narození a následně potomkovi při osmnáctých narozeninách, až víno spolu s ním otevřete. Pořídit ho můžete i v dárkovém balení.
  • 2017 Soave Runcata, Tenuta di Corte Giacobbe – o rok mladší bratříček vína z předchozího odstavce. Taktéž se pyšní nejvyšším italským oceněním Tre bicchieri a taktéž ho seženete i v dárkové sadě šesti lahví.

 

Červená vína:

 

Opakování je matka moudrosti, pojďme si to tedy stručně zopakovat. Pokud chcete archivovat víno, je potřeba:

  1. vybrat správné víno;
  2. udržovat stabilní teplotu mezi 10 a 15 °C a vlhkost mezi 60-75 %;
  3. archivovat víno v horizontální poloze;
  4. s lahví co nejméně hýbat;
  5. postarat se, aby bylo víno ve tmě;
  6. nearchivovat víno v blízkosti aromatických potravin nebo chemikálií.

Kolem a kolem, víno není zas tak těžké pochopit. Rádo si poleží, užívá si svůj klid a nelíbí se mu, když je mu zima nebo horko. A pokud se o něj dobře postaráme, stokrát nám to vrátí. Tak vzhůru do toho – zarchivujte si své vlastní víno. A pokud se vám nechce lahve vlastnoručně archivovat, co třeba zkusit Barolo, které zrálo aspoň 10 let a je v nejlepší kondici?

Jak uchovávat archivní vína a nepřijít o ně

Mohlo by vás zajímat...