360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Jak uchovávat otevřenou lahev vína?

Otevřená lahev vína

Těšíte se na večerní skleničku vína – ale přemýšlíte, co se zbytkem, který zůstane v lahvi? I nedopité víno si může zachovat své kvality do dalších dnů, pokud dodržíte několik snadných podmínek pro jeho uložení. V dnešním článku se přesvědčíte, že i tu jedinou sklenku si můžete s klidným srdcem dopřát.

Co zhoršuje kvalitu vína v otevřené lahvi? Na vině je kyslík

Proč byste se měli správně postarat o víno, které jste nedopili? Vzduch, který do lahve po jejím otevření proniká, s vínem reaguje. Tzv. oxidace negativně ovlivňuje nejen trvanlivost vína, ale i jeho kvalitu. Zoxidované víno přichází o své aroma, může působit kysele a zvětrale. Z červených vín se vytrácí třísloviny, anebo naopak nepříjemně vynikají nad ostatními složkami.

Existují však i výjimky, které potvrzují pravidlo. Občas chuti starších a kvalitních vín dokonce prospěje, pokud je budete servírovat až druhý den po otevření. Týká se to zejména některých červených archivních vín, u kterých vlivem okysličení dojde ke zjemnění taninů.

Rovněž některá mladá vína si druhý den vychutnáte ještě více. Lehká oxidace v lahvi má totiž v takových případech podobný efekt jako dekantace – proces, při kterém kyslík napomáhá zvýraznit aroma vína.

Přesto se však uskladnění otevřené lahve vždy vyplatí věnovat zvýšenou pozornost. Jedině tak vám víno poskytne příjemný chuťový zážitek i některý z následujících dnů. Pro jistotu si můžete nastudovat i náš článek o rozpoznání zkaženého vína.

Poznejte jednoduché zásady pro skladování otevřeného vína

Především je dobré lahev vína opět uzavřít, nejlépe korkovou zátkou. Vínu nesvědčí světlo, proto průhlednou lahev obalte do kusu látky. Pokud nejste hrdými majiteli sklípku či vinotéky, poslouží vám pro uložení otevřené lahve i lednice. Nižší teploty totiž napomáhají zpomalení chemických procesů, včetně oxidace. Avšak pozor: Neznamená to, že lahev můžete vložit do mrazáku. Prudké výkyvy teplot vínu rozhodně nesvědčí.

Lahev skladujte ve svislé poloze – působení kyslíku tak bude vystavena menší plocha. Ze stejného důvodu se nabízí i přelít víno do menší lahve. Snažte se však s vínem příliš nenatřásat. Neskladujte ho ani v blízkosti aromatických potravin – víno by mohlo nasát jejich vůni.

Otevřené víno
Otevřené víno v ledničce skladujte ve svislé poloze.

Využít můžete i speciální vakuovou pumpičku na víno. S její pomocí z lahve odstraníte nežádoucí vzduch. Využití pumpičky má ale i jedno mínus. Sice zamezíte oxidaci, ale spolu se vzduchem odsajete i část aroma vína.

Tip: Víno bývá hlavní ingrediencí mnoha báječných receptů. Otevřeli jste pro účely vaření víno, které však samotné nechcete pít? Zbytek rozlijte do tvořítek na led a zamrazte. Skvěle vám poslouží při některém z vašich dalších kulinářských počinů.

Jak dlouho vám vydrží otevřená lahev tichého vína?

V případě červených vín lze říct, že čím více kyselin a tříslovin víno obsahuje, tím déle vám vydrží otevřené. Rovněž kyselina taninová, která je v červených vínech obsažena, působí jako antioxidant. Částečně tak víno před působením kyslíku pomáhá chránit. Červená vína vám mohou vydržet otevřená dva až tři dny, i když lépe je spotřebovat je do druhého dne. Vždy však záleží na konkrétním druhu vína. Archivní vína vydrží po otevření méně než mladá a můžou se rychleji zkazit.

Tip: Přečtěte si o 5 způsobech, jak poznat zkažené víno.

Bílá vína jsou obecně na oxidaci o něco náchylnější a vlivem kyslíku ztrácejí velmi rychle svou svěžest. Nejlépe proto bílé víno chutná v den, kdy jste ho otevřeli. Kyselá bílá vína však vydrží otevřená o něco déle. A třeba k bílému barikovému vínu se můžete vrátit i za několik dnů po otevření.

Otevřenou lahev šumivého vína lžička v hrdle nespasí

Milovníky bublinek však nepotěšíme: Šumivá vína si raději vychutnejte hned. Uvolnění špuntu má za následek vyprchávání bublinek a víno se stává mdlým. O něco déle bublinky ve vínu vydrží v případě pravých šampaňských. Nejsou totiž do vína dodány uměle, sycením oxidem uhličitým – vznikají přirozeně během fermentace. Přečtete si více o výrobě vín Champagne v samostatném článku?

Zaslechli jste, že zachování bublinek pomůže lžička vložená do hrdla lahve? Pak vězte, že jde o mýtus. Na množství bublinek, které víno po pár dnech v lednici obsahuje, nemá přítomnost lžičky žádný vliv. Se skladováním otevřeného šumivého vína by vám nepomohlo ani využití vakuové pumpičky. Pokud byste ji použili, vysáli byste z vína bublinky spolu se vzduchem. Raději použijte speciální vzduchotěsný uzávěr na šampaňské. Ten zajistí, že vaše nespotřebované víno zůstane déle svěží.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli