Poznejte vinařský dar Francie. Bordeaux

Bordeaux. Tato vinařská oblast v jihozápadní Francii platí ve světě za lídra v produkci velkých červených vín a za ustálený pojem. Na mezinárodních soutěžích a mezi odborníky se těší až legendární proslulosti. Čím je ale réva z Bordeaux tak specifická?

Od Keltů k Římanům

Když do této oblasti v prvním století našeho letopočtu přijeli Římané, už ze svých pohárů popíjeli skvělé víno. Děkovat za něj mohli Keltům, kteří toto území obývali ještě pár stovek let před nimi. Byli to však právě Římané, kteří se do výroby vína pustili ve velkém. Aby mohli oslavovat svá vítězná tažení, založili rozsáhlé vinice a začali okolí kultivovat.

O mnoho století později (v roce 1156) si díky sňatku Vévodkyně Eleanor z Akvitánie a Jindřicha II. zdejší červené postupně vydobylo popularitu i v anglických zemích. Netrvalo dlouho a vína z Bordeaux se pila po celé Anglii a tento francouzský kousek vinařského nebe byl jedním z výhradních dovozců na Britské ostrovy.

Další úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a postupně se vývoz rozšířil i do Ameriky. To nahrálo do karet podnikavým Holanďanům, kteří v 17. století neváhali a se svou pověstnou znalostí zemědělství začali vysoušet bažiny okolo řeky Garonny a masivně rozšiřovat vinice.

Další století psala poněkud smutnější příběh v podobě epidemií plísní a následného poklesu úrody, ze kterého se oblast dostala až ve 20. století. To ale nezabránilo tomu, aby se stalo Bordeaux skloňovanou formulí po celém světě.

Beautiful landscape view on the vineyards in Saint Emilion

Plán Dionýsův

Když se na oblast Bordeaux podíváte, skoro to vypadá, že byla k pěstování vína navržena. Celou ji jako vodní nůžky rozděluje řeka Garonna na dva břehy. Ten levý se nachází blíže Atlantickému oceánu a nabízí podloží s obsahem štěrku, které svědčí odrůdám vhodným pro delší dobou zrání.

Podloží pravého břehu je jílovité s vyšším obsahem vápence což nahrává skvělým Merlotům. K dokonalosti přidáme, poměrně stabilní vlhkost společně s krátkou zimou a ráj milovníků vína je na světě.

Pokud se vám do rukou dostane lahev z Bordeaux, pravděpodobně se bude jednat cuveé z Cabernet Sauvignon, Merlot či Cabernet Franc. Narazit můžete ale i na bílé víno z odrůd Sauvignon, Sémillon  nebo Muscadelle. To ale není všechno, ani sladká vína zdejší vinaři neopomněli. Vyrábí se zde proslulé Sauternes, které je označováno za jedno z nejlepších dezertních vín světa.

Médoc, Saint-Émilion, and Graves

Mezi vinařsky naladěnou veřejností byste těžko pohledali někoho, komu se při debatě o francouzském víně nevybaví alespoň jeden z těchto distriktů. Každý z nich se liší, ale jedno mají společné. Pochází s nich ta nejzvučnější vína s nápisem Bordeaux na vinětě.

Médoc

Bezpochyby nejznámější region ležící na sever od města Bordeaux a nalézá se zde 1500 vinohradů. Médoc leží blízko Atlantickému oceánu a díky tomu jsou zde vyšší průměrné srážky potřebné pro kořeny vinné révy.

Tajemství se ale skrývá v jedinečném místním profilu půdy tzv. terroir, který díky vysokému obsahu kamení naprosto skvěle odvádí vodu a dlouho drží teplo tolik. Nejčastěji se zde pěstuje Cabernet Sauvignon a Merlot.

Saint-Émilion

Na severovýchod od Bordeaux se rozléhá o něco menší oblast než Médoc, ale neméně významná. Lokální podloží je převážně kamenité. Nejvíce si pochutnáte na zdejším Merlot a Cabernet Franc s typicky ostrou chutí.

Graves

Tento sub-region, jehož název znamená v překladu štěrk, je známý pro svou širokou produkci. Naleznete zde nejenom typicky červená vína, ale také suchá a sladká bílá. Graves se považuje za kolébku klaretu. Červená vína z Graves jsou nejčastěji cuvée Cabernet Sauvignon  s malým zastoupením Merlot a Cabernet Franc a v případě bílých vín o Sémillon či Sauvignon Blanc.

 

Abyste měli možnost s Bordeaux trochu více seznámit sebe a své blízké, vybrali jsme pro vás zajímavá vína z Bordeaux, které prověřil čas. Hodí se skvěle jako dárek ke kulatinám nebo přírůstek do sbírky.

Poznejte vinařský dar Francie. Bordeaux