360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Toskánsko: Úvod do vinařského regionu

Toskánsko země vín

Když se řekne Toskánsko, pravděpodobně se mám hned vybaví romantická kopcovitá krajina lemovaná cypřiši a posetá starobylými vesničkami. Tento jedinečný region střední Itálie produkující světoznámá červená vína právem patří mezi nejslavnější vinařské oblasti na světě. Pojďme se společně podívat na historii toskánského vinařství a přiblížit si nejznámější odrůdu toskánského vína.

Toskánské víno: Víno s tisíciletou tradicí

Toskánsko patří k nejstarším vinařským regionům Itálie. Vinnou révu zde pěstovali již Etruskové v 8. století př. n. l., kteří ji pravděpodobně přinesli s sebou z Asie. Kultivace vinné révy se brzy stala důležitou součástí jejich zemědělství a zůstala jí i v dobách starověkého Říma.

Ve středověku význam vinné révy dále vzrostl, jelikož pro rozšiřující se křesťanství víno představovalo posvátný symbol uctívání. Dá se říci, že kde se usadilo křesťanství, tam se začalo i pěstovat víno. Vinná réva se začala kultivovat systematicky na vinicích, a to nejen zemědělci, ale právě také mnichy a knězi v okolí klášterů a kostelů. Benediktinští mniši se dokonce stali takovými profesionály v pěstování vína, že začali sepisovat pěstitelské manuály ceněné do dnešní doby.

Na počátku 18. století byla vyvezena první lahev toskánského vína za hranice Toskánska a brzy se toto víno stalo jedním z nejdůležitějších exportních artiklů Itálie.

Domovina především červených vín

Region Toskánska je rozdělen do mnoha vinařských oblastí, z nichž nejznámější jsou Chianti, Montalcino, Montepulciano a Bolgheri. Rodí se zde především červená vína z odrůdy Sangiovese typická svou plnou a silnou chutí s tóny třešní či tabáku.

Řada z toskánských vín se pyšní prestižním označením DOC (kontrolované označení původu) a DOCG (kontrolované a garantované označení původu). Zároveň se zde produkují vína s označením Super Tuscany. Víte, co toto označení znamená?

Super Tuscany je označení pro toskánská vína, která kromě toskánských hroznů obsahují i příměs vysoce kvalitních hroznů cizího původu, například hroznů Merlot či Cabernet Sauvignon. Tato kategorie vín vznikla z iniciativy vinařů nespokojených s nařízením italské vlády ze 70. let, které bylo příliš omezující a v podstatě snižovalo kvalitu produkovaných vín. Než aby pěstitelé čekali na změnu tohoto „zákona o víně“, raději podpořili vznik nového označení a mohli tak dál produkovat vysoce kvalitní vína.

Toskánský rubín jménem Chianti

Zdaleka nejznámější odrůdou toskánského vína je Chianti, nazvané podle kopcovité oblasti mezi Sienou a Florencií, kde se pěstuje. Toto víno se pyšní označením DOCG a minimálně ze 70 % je tvořeno hrozny z odrůdy Sangiovese, hlavní odrůdy většiny toskánských vín. Voní po třešních a má rubínově červenou barvu. Svoji reputaci si Chianti nese již od 18. století, kdy jej toskánský velkovévoda Cosimo III. označil za jedno ze čtyř nejlepších toskánských vín a geograficky vymezil oblast jeho pěstování. Vína nesoucí název Chianti classico pocházejí výhradně z této historické oblasti a bezpečně je poznáte podle ikonického černého kohouta na etiketě.

Náš tip: přečtěte si náš článek o další světoznámé toskánské odrůdě jménem Brunello di Montalcino, která se řadí mezi nejluxusnější a nejdražší italská vína vůbec.

Víno do každé domácnosti Toskánska

Na závěr ještě jedna toskánská zajímavost. Kdo navštívil Florencii, určitě si jich musel všimnout. Zvláštní malé otvory v přízemí měšťanských domů zakryté dřevěnými dvířky. Tipnete si, k čemu sloužily?

Tyto tzv. buchette del vino vznikly v 17. století po ekonomické krizi, kdy se měšťanstvo rozhodlo nakoupit vinice a zemědělskou půdu, aby tak mohlo nahradit část svých příjmů prodejem vína. Víno bylo vyprodukováno na venkově a poté prodáváno ve městě právě těmito okénky v přízemí domů. Buchette del vino sloužily také dobročinným účelům – v noci v nich bylo připravené víno a chléb pro žebráky.

Výběrová vína. Ve vašem e-mailu.

1× měsíčně se těšte na doporučení, zajímavosti a výhodné nabídky pro váš archiv.

DĚKUJEME, VÍCE INFORMACÍ NAJDETE V E-MAILU.

Sdílet článek s přáteli