JAK NA TO: Otevřete víno jako profesionál

Otevření vína by vám nemělo zabrat mnoho času a stát vás přehnané úsilí. Jak si ukážeme dále, záleží především na tom, zda použijete ten správný otvírák na to správné víno. Dnes už se navíc nemusíte trápit s klasickou vývrtkou, na výběr máte mnohem šikovnější pomocníky.

jak otevřít víno jako profesionál

 

Mnoho otvíráků na víno funguje na podobném principu a liší se tak spíše jen konkrétním provedením, materiálem nebo vzhledem. Přesto je v jejich použití rozdíl, který pocítíte. Při výběru té pravé vývrtky proto zvažte, jak často ji budete používat, jaká vína máte nejraději a přihlédnout můžete samozřejmě i k ceně.

Níže se podíváme na nejběžnější typy otvíráků na víno a povíme si, jak přesně fungují, abyste vždy mohli víno otevřít správným způsobem a jako profesionál. Výbava v běžné domácnosti nebo v luxusní restauraci se bude pravděpodobně lišit, vy si dnes ale můžete profesionální otvíráky zakoupit samozřejmě i domů.

 

Víno a hosté čekají. Jaký otvírák máte doma v šuplíku?

Velmi pravděpodobné je, že na vás ze šuplíku jako první vykoukne křídlová vývrtka. Navzdory trochu větším rozměrům je stále ještě dobře skladná, snadno se používá a je cenově dostupná. Vyrábí se v pochromovaných i barevných designech, můžete ji tedy sladit s ostatním vybavením kuchyně. Lze ji nasadit i na lahve, které mají širší hrdlo.

 

křídlová vývrtka

 

Princip fungování: Vývrtka má dvě tzv. křidélka. Když se kovová spirála vývrtky začne zavrtávat do korku, křídla se postupně zdvihají. Pro vytažení korku je bez velké námahy oběma rukama sklopíte a je hotovo.

Praktická a často používaná je číšnická vývrtka, která své pojmenování získala právě podle využití v restauračních zařízeních. Její součástí je nožík, který slouží k odstranění kapsle z hrdla lahve. Hodit se vám bude i doma, právě proto, že nebudete muset před otevřením vína hledat ještě vhodný nůž.

 

servírování vína - otevírák

 

Princip fungování: U kvalitní číšnické vývrtky se setkáme s tzv. dvoukrokovým systémem. To znamená, že po zavrtání spirály nám k vytažení zátky pomůže kovová „packa“, která se pomocí zarážek přichytí k hrdlu. Zoubky by měly být umístěny ve dvou polohách – při prvním kroku vytáhnete zátku zhruba do poloviny, poté využijete druhou zarážku a vytáhnete celou zátku.

Pokud nepatříte k častým konzumentům vína, možná vám pro jeho občasné otevření postačí obyčejná vývrtka. Na chatě nebo na cestách za ni budete dokonce rádi, abyste se nemuseli uchylovat k některým způsobům, jak otevřít víno bez vývrtky.

 

otevření vína s obyčejnou vývrtkou

 

Princip fungování: Vývrtku jednoduše zavrtáte a zátku silou vytáhnete. Právě potřeba větší síly odrazuje od jejího použití zejména ženy. Sami si možná vzpomenete, jak jste drželi lahev vína mezi koleny nebo kotníky u země, abyste zátku z lahve dostali. A na tom není nic estetického ani profesionálního.

 

Vyzvěte víno na páku, síly nebude potřeba

Na jiném principu než předešlé vývrtky funguje pákový otvírák. Jiný je už na první pohled, oproti výše uvedeným je robustnější a tím i méně skladnější. Na druhou stranu ho najdete v mnoha elegantních designech, a proto ho nemusíte ani příliš schovávat. Jeho praktičnost a snadné použití vám pak větší rozměry mnohonásobně vykompenzuje.

Princip fungování: Pákový otvírák na víno udělá vše za vás. K zavrtání spirály do zátky totiž dochází při jeho použití automaticky, sami ničím nekroutíte, využíváte pouze sílu páky, která šroubovici sama zavrtává. Při návrtu páky do původní polohy se celá zátka dostane bez námahy ven. Po otevření vína se dodatečným pohybem páky zátka dokonce sama uvolní ze spirály, nemusíte ji tedy „vykrucovat“ jako u ostatních vývrtek. A to zní opravdu dobře, co říkáte?

 

Otvírák na víno jako dárek nebo designový doplněk

Hledáte dárek pro milovníka vín, chcete si otevírání vína maximálně zjednodušit, máte rádi technologické vychytávky do kuchyně? Možná vás potěší elektrický otvírák na víno. Je to sice trochu dražší záležitost, ale i tak se těší stále větší oblibě.

Princip fungování: Elektrický otvírák má tvar uzavřeného válce, v jehož spodní části se nachází šroubovice. Tu přiložíte k zátce, stisknete tlačítko pro zavrtání kovové spirály a pro vytáhnutí zátky – a stejně jako při použití pákové vývrtky máte hotovo. Nejmodernější kousky mají podsvícení a vy tak můžete sledovat, co se při otevírání vína děje s korkem nebo jinou zátkou.

Náš tip: Elektrický otvírák může navíc měřit teplotu okolí i vína, abyste ho servírovali vždy za správných podmínek. Díky akumulátorovému provedení vás nikde nebude obtěžovat žádný kabel a indikátor vám včas prozradí, že je otvírák třeba dobít ve stanici.

 

Jak otevřít archivní víno aneb jak funguje planžetový otvírák na víno

Na úplný závěr jsme si nechali otevření archivních vín, které je odlišné od vín určených k rychlé spotřebě. Korek může být vlivem dlouhodobé archivace velmi křehký a při použití výše uvedených vývrtek by mohlo dojít k jeho přetržení nebo rozpadnutí. Kousky korku by pak napadaly do vína.

Profesionálové mají proto k dispozici planžetový otvírák, který má místo šroubovice dvě kovové planžety (lamely). Pokud to s archivními víny myslíte opravdu vážně, neměl by vám chybět ani v domácí výbavě.

 

Otvírák na archivní vína

 

Princip fungování: Planžetový neboli také lamelový otvírák použijete úplně jiným způsobem. Lamely opatrně vsunete do prostoru mezi zátkou a skleněnými stěnami hrdla lahve. Začíná se tou delší a kývavým pohybem je obě opatrně zasouváme podél korku až na doraz. Pokud by při tom korek zajížděl do hrdla lahve, je možné otvírákem pootočit a trochu korek povytáhnout nahoru.

Poté uchopíte otvírák za horní část, která je podobná běžným vývrtkám, a kroutivým pohybem směrem vzhůru začnete korek uvolňovat. Při celém procesu postupujeme pomalu a opatrně a druhou rukou si přidržujeme hrdlo lahve, aby nám při neobvyklém pohybu nevyklouzla.

JAK NA TO: Otevřete víno jako profesionál

Mohlo by vás zajímat...