Udržitelnost při výrobě vína: Jak chutná přírodní víno?

Udržitelnost je velkým tématem posledních let a dotýká se spousty výrobních i průmyslových odvětví, včetně vinařského řemesla. Čím dál více vinařů se snaží trvale snížit dopad svého podnikání na životní prostředí. Organické víno navíc ve své chuti i vůni zrcadlí skutečnou podstatu terroir vinice, ze které pochází. Přesvědčit se o tom můžete sami: V článku vám totiž nabídneme konkrétní tipy na vína, která vznikají s respektem k přírodě.

Přírodní vinařství udržuje biodiverzitu

Pesticidy poskytují vinicím medvědí službu. Chytré vinařství na to jde šikovněji

Půda je důležitou součástí celého ekosystému. Závisí na ní život naprosté většiny rostlin i živočichů – včetně člověka. Použitím pesticidních a herbicidních postřiků vinaři zbavují révu nežádoucího plevelu a škodlivého hmyzu. Tito chemičtí „pomocníci“ se však zároveň dostávají do okolní půdy, vzduchu, podzemních vod i samotných hroznů. Jejich účinkům jsou tak vystaveny všechny složky biosféry.

Ohleduplná vinařství při pěstování révu pomocí pesticidů ani herbicidů neošetřují. Svá vína raději udržují v kondici přirozenými metodami:

  • Při pěstování révy používají výhradně přírodní hnojiva. Do meziřadí vinic vysévají rozmanité směsi bylin, které napomáhají úrodnosti půdy.
  • K boji s chorobami a škůdci si vinaři berou na pomoc jiné užitečné organismy.

 

 

Udržitelnému vinařství v oblasti Bordeaux nahrávají i terriorová specifika – réva zde nesmí být zavlažována uměle. Vinaři jsou tak zcela odkázáni výhradně na dešťové srážky. Výsledná vína jsou díky tomu lepší. Cílené zalévání má totiž za následek vyšší výnosy hroznů, které však nejsou tak kvalitní.

 

 

Udržitelné vinařství napomáhá biodiverzitě… A biodiverzita zase svědčí vinicím

Unifikace krajiny a používání pesticidů má za následek postupnou ztrátu druhové rozmanitosti rostlin a živočichů. I s tím se však vinaři s ekologickým smýšlením rozhodli bojovat. A příroda vinařům jejich snahu štědře oplácí:

  • Byliny vysázené na vinicích mají pozitivní vliv na úrodnost a zvyšování obsahu humusu v půdě.
  • Vinice tak poskytují domov ohroženým druhům rostlin a živočichů. Mezi nimi jsou i přirození predátoři škůdců, kteří vinice ochraňují.
  • Proto vinaři nepotřebují používat herbicidy ani jiné chemické postřiky proti chorobám a jiným záškodníkům.

 

Přírodní vinice jsou zdravější

 

Tip na italské přírodní vinařství

V Itálii bydlí většina vinařů přímo na vinici. To platí i pro vinaře z Tenuta di Corte Giacobbe. O svůj domov i vinice se starají zodpovědně a s respektem. Proto nepoužívají žádné chemické postřiky a révu raději hnojí přírodními způsoby. Biodiverzitu podporují výsadbou stromů přímo na viničních tratích. Poznejte v samostatném článku, čím jsou vína z Tenuta di Corte Giacobbe speciální.

Prohlédnu si nabídku vín z Tenuta

Sháníte originální dárek pro milovníka vín? Vinařství nabízí dárkovou sadu vín Soave, která si obdarovaný může sám archivovat. Otevírat je může postupně a hodnotit nově vzniklé terciální chutě. Stačí jen dodržet pár jednoduchých pravidel pro uchování archivních lahví.

 

Tip na přírodní víno z Francie

Francouzské vinařství Château Saint-Hilaire pečuje nejen o vinice, ale i o vlastní kravičky. Révu tak hnojí organicky, přímo z vlastních zdrojů. A organické hnojivo svědčí nejen půdě a révě, ale potěší i obyvatelstvo z hmyzí říše.

Pro obalový materiál se ve vinařství používají recyklované materiály a na lahve přírodní portugalské korkové uzávěry. Své podnikání chce vinařství do budoucna rozšířit dokonce o včelařské aktivity. Včely totiž pomáhají ochraňovat prostředí v okolí vinic.

 

Tip na přírodní šumivé víno

Chcete ochutnat šumivé víno z vinařství, ve kterém se hospodaří s ohledem k přírodě? Věnujte pozornost luxusním šampaňským z vinařství Champagne Bouché. Pro Nicolase Bouché a jeho rodinu je udržitelnost a péče o přírodu prioritou. Na svých vinicích podporuje biodiverzitu výsadbou stromů, které slouží jako útočiště pro hmyz a ptáky

Vinařství však ve snaze o udržitelnost zachází i za hranice svých vinic. Díky snížení hmotnosti lahví, do kterých vína plní, snížilo spotřebu paliva na jejich přepravu. Etikety i krabice na vína, která vinařství používá, jsou z recyklovaného papíru s certifikací PEFC. Tento certifikát je dokladem o udržitelné výrobě těchto obalových materiálů. Dokonce i samo vinařství se pyšní hned dvěma certifikáty:

  • „HAVE“ – certifikát environmentální hodnoty, vydávaný francouzským ministerstvem zemědělství.
  • Certifikát „Udržitelný champagnský podnikatel“.

Prohlédnu si vína Champagne Bouché

Udržitelnost při výrobě vína: Jak chutná přírodní víno?

Mohlo by vás zajímat...